Habip Gostak
Sayın Bakanım Siz Çok Yaşayın
Sağlık Bakanlığı'ndan Yöneticilere Talimat: Gereksiz yere soruşturma açmayın.

Covid-19 pandemisinin kahramanları olan biz sağlık çalışanlarının;
Döner sermayesindeki adaletsizlik giderildi mi? Hayır!
3600 ek gösterge mi verildi? Hayır!
Artan iş yükü nedeniyle yeni istihdamlar mı sağlandı? Hayır!
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için radikal adımlar mı atıldı? Hayır!
Hani pandeminin ta başında, Sayın Bakanımızın çift maaş gibi algılanan açıklamalarından sonra bir süre verilip ardından kesilen, şimdi ise verilmeyen tavan ek ödemelere devam mı edildi ya da bizlere seyyanen zam mı yapıldı? Hayır!
Sözleşmeli sağlık personellerine kadro mu verildi? Hayır!
Covid temaslı olduğu halde işe gelmesi istenen sağlık personelleri, çocuklarına pandemiden ötürü bakıcı bulamazken, onların çocukları için her sağlık kurumuna kreş mi açıldı? Hayır!
E öyleyse neden böyle bir başlıkla yazmaya karar verdim.
Anlatayım.
Bugün aldığım bir haber beni çok mutlu etti.
Aslında 1 Ekim 2021 tarihli Sağlık Bakanımız imzalı yazıda amirlere şöyle denildi:
'Gereksiz yere soruşturma açmayın!'
16 yıllık iş hayatımda hiç ciddi bir soruşturmam olmadı benim. Yıllar önce, liyakatsiz bir başhekim yardımcısının kıskançlığı sonrası açtığı tırı-vırı bir soruşturma haricinde.
Gerçi hepimizin başına geliyor bu ve benzeri gereksiz soruşturmalar.
Zira o kadar çok gereksiz şikayetlerin işleme alındığını görüyor ve duyuyoruz ki.
Örneğin: Damar yolu açarken canı acıyan hastanın şikayeti üzerine amirleri tarafından savunma istenen hemşireler var bu ülkede. Hem de insanların aralarına 2 metre mesafe koyduğu günümüzde, covid hastalarına tedavi uygulayan insanlara açılıyor bu soruşturmalar.
Sağlık Bakanımız, CİMER[1] ve SABİM[2]’e gelen bazı şikayetlerin soruşturmaya gerek olmadan amirlerce değerlendirilerek, işlemden kaldırılmasını istedi.
Her itham ve şikayet için ifade alınmasının sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu kırdığını söyledi.
Böylesine ince bir düşünce ile verilen bu talimat bizleri heyecanlandırıp mutlu etti.
Umarım yukarıda saydığım kronikleşen konuların çözümü için de adımlar –küskünlükler artmadan- atılır.
Küskünüz çünkü biz mesleğimizi yapmak, mesleğimizi severek ve mesleki değerler içerisinde yapmak istiyoruz.
Komplikasyonları, malpraktis gibi değerlendiren bir soruşturma zihniyetinin hüküm sürmesini istemiyoruz.
Bu talimat, olur olmaz her şikayette haksız taraf sanki hep bizmişiz gibi düşünülüp tepemize binilmemesi gerektiğinin altını çizmektedir.
Yöneticilere, önüne gelen şikayete soruşturma açma demektedir.
Yöneticiye ‘Damar yolu açılırken olabilecek komplikasyonları en iyi sen biliyorsun, böyle şikayetleri dikkate alma’ demektedir.
Yöneticisin, sen bu konulara hakimsin denmektedir.
Sana gelen şikayette; ortaya çıkan olumsuz bir tablonun ‘Kötü uygulamadan mı?’ yoksa ‘Öngörülebilir bir riskten ötürü mü?’ kaynaklandığına bak demektedir.
Sen bu tip şikayetleri süzgeçten geçirmek için oradasın denmektedir.
Yeterince yorulan personelime gereksiz yük yükleme demektedir.
Ben bu yazıyı görünce çok mutlu oldum.
Teşekkürler Sayın Bakanım.
[1]Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi [2]Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi