Habip Gostak
Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş Açacak Mı?
COVİD-19 salgını sebebiyle Dünya diken üstünde! Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve başta Avrupa olmak üzere kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip korona virüsün bulaştığı kişi sayısı 200 bine yaklaştı.

Sorunun küresel olduğunu, mücadelemizin ulusal olduğunu her fırsatta dile getiren Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın bu alanda verdiği mücadele herkes tarafından takdir edilmektedir.
Bu süreçte, virüs ile mücadeleyi ulusal düzeyde vatandaşımızla birlikte aşabileceğimiz konusunda yetkililerce yapılan duyuruların halkımızca dikkate alındığını, ‘bazı istisnalar’ dışında insanlarımızın da bu konuda duyarlı olduğu görülmektedir.
Bu bir salgındır ve insanlık için maddi ve manevi bilançosu ağır olacaktır.
Risklerin somut, kuralların basit olduğu salgın karşısında herkes elinden geleni en iyi şekilde yapmak zorundadır. İtalya ve İran’da yaşanan olaylar göz önüne alındığında sorumluluğumuzun bilincinde hareket etmek son derece önem arz etmektedir.
Ben bir sağlık personeliyim ve devletimin isteği doğrultusunda, milletimin yararına elimden gelenin en iyisini yapacağım. Fakat aynı zamanda ben bir insanım. Ben bir babayım. Benim bir ailem var. Salgının ne kadar süreceği konusundaki belirsizlik ve ilerleyen aşamalarda kendi sağlığım, çocuklarımın ve ailemin sağlığında meydana gelebilecek hayati riskler karşısında nasıl davranacağımı kestiremiyorum.
Bu süreçte; ön planda olan sağlık çalışanlarını biyolojik, fiziksel ve psikolojik bir yorgunluk beklemektedir.
Dolayısıyla sağlık alanında tüm yük Sağlık Bakanlığı çalışanlarında olacaktır. ‘Masa başı’ diye tabir edilen ve idari faaliyetleri yerine getiren sağlık çalışanlarının da ilerleyen dönemlerde, sahada aktif rol almaları ile ilgili çalışmalar yapılacağı aşikârdır.
Ancak en kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Elbette devletimiz bu konuda hassasiyetle çalışmaktadır. Ben de acil yardım ve afet yönetimi, sağlık yönetimi ve tıp tarihi alanında almış olduğum eğitimlerim ve 15 yıllık acil sağlık hizmetleri deneyimim ile naçizane önerilerimi dile getirmek isterim.
Bu aşamada sağlık personeli atamaları artırılabilir.
Fakat ekonomik açıdan düşünüldüğünde bundan daha önce ve daha hızlı atılabilecek bir adım var. O da kurumlar arası naklen atamadır. Sağlık Bakanlığı belli dönemlerde, başka kurumlarda çalışan sağlık personelleri için kurumlar arası naklen atama yapmıştı. Ancak son 4 yıldır bu alanda bir atama yapmadı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi birçok bakanlıkta halihazırda görev yapan ve memur olan sağlık personelleri var ve bunlardan birçoğu, salgın ülkemizde görüldüğünden beri ‘Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş Açacak Mı?’ diye takip etmektedir.
Günümüz koşulları dikkate alındığında, COVİD-19 salgını ile mücadelenin kesintisiz, etkin ve yeterli sayıda personel ile yapılması önem arz ettiğinden, diğer kurumlardaki sağlık personelleri, biran önce Sağlık Bakanlığı’na alınmalıdır.
Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Naklen Atama açmalıdır. Tabi burada diğer bakanlıkların sağlık personeli ihtiyacı dikkate alınmalı ancak salgının boyutu küresel olduğu gerçeğinden hareketle asgari düzeyde sağlık personelinin diğer bakanlıklarda tutularak, azami düzeyde Sağlık Bakanlığı’na destek verilmelidir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı bir çağrı yaparak, istifa eden ve geri dönmek isteyen tüm sağlık personellerine kapılarını açmalıdır.
Hem kurumlar arası geçiş için hem de istifa sonrası yeniden atama için mevcut mevzuat yeterlidir. Ancak kurumlar arası naklen atamalarda muvafakat söz konusudur. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı böyle bir atamada bürokratik aksamalara sebebiyet verebilir.
‘Sorun küresel ve çözüm ulusal’ ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Sağlık Bakanlığı’nın personel ihtiyacı hızlı bir şekilde çözülür.