top of page
  • Yazarın fotoğrafıHabip Gostak

EKG Nedir?

Son yıllarda her sağlık kuruluşunda EKG çekimi yapılabilmektedir. Niçin EKG çekilmektedir? EKG nedir? EKG ile hangi veriler elde edilir?

Dolaşım sisteminin merkezi olan kalbin görevi, vücut için gerekli olan kan akışını sağlamaktır. Görevini yerine getirebilmesi için elektriksel bir aktivitenin oluşması gerekmektedir.


Kalp hücreleri tarafından üretilen elektriksel aktiviteyi algılayan cihaza, EKG Cihazı (Elektrokardiyograf) denir. EKG Cihazı ile elde edilen aktivasyon çizelgesine Elektrokardiyogram, ritmin okunarak değerlendirilmesi işlemine ise Elektrokardiyografi (EKG) denir. Kalbin elektriksel aktivitesi ilk olarak 1903 yılında Wilhelm Einthoven tarafından kaydedilmiştir.


Kalbin elektriksel aktivitesiyle ilgili olan EKG, kalbin pompalama yeteneği hakkında bilgi vermediği gibi kalp hastalıklarının teşhisinde de kesin tanı yöntemi değildir. Fakat hasta/yaralının hikâyesi ve laboratuar sonuçlarıyla birlikte tanıda ihtiyaç duyulan bir unsurdur.


EKG, özellikle akut koroner olayların tanısında kritik öneme sahiptir. Örneğin, bir hastanın akut kalp krizi geçirdiğine karar verilebilmesi için üç unsura bakılır. Bunlar, hastanın EKG’sinde ST segment değişikliğine, hikâyesinde ağrısının olup olmadığına ve laboratuvarda kan değerlerindeki (troponin) değişiklikler değerlendirilir. Bu üç unsurdan ikisinin olması tanı için yeterlidir.


Bu nedenle hastane öncesi acil sağlık hizmeti sunan 112 Çalışanları ile ATT ve paramedikler için EKG’yi yorumlamak önemlidir. Çünkü göğüs ağrısı olan bir hastaya müdahale sırasında laboratuvar değerlendirmesi yapılamayacağından ikinci unsur EKG’sine bakmaktır. Bazı durumlarda hastanın ağrısı olmasa bile EKG’sinde ST segment değişiklikleri/T negatifliği görülebilmektedir. Böyle durumlarda ise, hastanın biran önce hastaneye naklinin sağlanarak kan değerlerine bakılması gerekmektedir.


EKG ile şu veriler elde edilebilir:

  • Kalbin ritmi, ritm ve iletim bozuklukları,

  • Kalp kasının kasılma şekli,

  • Kalp yetmezlikleri ve kalp krizi tanısı,

  • Pacemaker (Kalp pili) işlevi,

  • İlaçların kalbe etkileri,

  • Elektrolit dengesizlikleri,

  • Kalp dışı hastalıkların kalbe etkileri araştırılabilir.

 

***Bu yazı Habip GOSTAK tarafından hazırlanmıştır. Kaynak göstermek şartıyla herhangi bir yayın organında yayınlanabilir, mesleki eğitim ve sunumlarda kullanılabilir. Beğendiğiniz yazıları sosyal ortamlarda paylaşabilir, öneri ve şikayetlerinizi tarafımıza ulaştırabilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page